söndag 5 juni 2011

Sanningen om Gömda, kapitel 31
Kapitel 31

Mia hävdar i socialtjänstens handlingar att förhållandet med Osama tog slut den 13 december 1986 när lilla Sara bara var två månader gammal. Osama hade nämligen träffat en ny tjej så det var han som gjorde slut. Därmed blev hon till sin förtvivlan ensamstående med två barn. Sara var dessutom inte särskilt lättskött. Hon var ofta sjuk, hade infektioner och en del astmatiska besvär.
Osama menar att förhållandet fortgick. Om att det var så vittnar även Mias pappa i ett polisförhör. Så sent som den som den 24 oktober 1987, när Mias mamma fyllde 50 år, deltog Osama som familjemedlem i högtiden.
Osama måste emellertid ha känt att han höll på att tappa greppet. Han klarade inte av att hantera Mia på annat sätt än med våld. Vid fyra tillfällen gav han sig på henne och gav inte upp förhållandet förrän i mitten av november 1987 när han anhölls och häktades misstänkt för olaga hot och misshandel.
Samtliga fyra tillfällen av misshandel behandlades vid en och samma rättegång och gav Osama totalt en månads fängelse.

***
Eftermiddagen den 17 maj 1987 var Mia på besök hos en väninna på Björntorpsvägen 61 i Ramdalen helt nära flyktingförläggningen. De skulle gå vidare till en kompis på Björntorpsvägen 83. Osama kom cyklandes, hoppade av sin cykel och tog tag i Mia med vad som kallas ett järngrepp i övre delen av ytterkläderna. Väninnan blev rädd men Mia lugnade henne. Hon och Osama behövde bara prata lite, sa hon. I samma stund började Osama slå Mia i ansiktet och på kroppen med knutna nävar.
Allt enligt polisförhöret.
Mia började gråta och väninnan blev rädd även för egen del. De började gå från platsen. I samma stund kom kompisen, hennes pojkvän och troligen också en vän till honom ut från fastigheten. De hade hört bråket, känt igen Mias röst och kommit ut på gården för att se vad det var som pågick.
Osama kom samtidigt ifatt Mia och började sparka henne hårt. Kompisen sa i förhöret att han verkade vara väldigt vig. Hon uppfattade att han ville skada Mia. Väninnan skrek åt Osama att sluta. Då vändes hans ilska mot henne i stället. Om någon lade sig i förhållandet mellan honom och Mia så skulle de få ordentligt med stryk, sa han.
Kompisen visste att mannen var far till Sara. Hon berättade för polisen att hon hade sett honom sparka Mia hårt över nästan hela kroppen. Mia hade dessutom fått ta emot flera slag i ansiktet. Om det var slag med öppen eller knuten näve kom hon inte ihåg. 
Kompisen sprang fram till Mia och kramade om henne som skydd. "Slå henne inte", skrek hon. "Hon är ju kvinna och du är man. Jag tycker det är fegt av dig att slå en kvinna. Du är mycket starkare än hon."
Därmed kom även kompisen i skottlinjen för Osamas ilska. Hon läste emellertid lusen av honom en gång till, varpå samtliga vittnen gick samman för att skydda Mia. Osama fann därmed för gott att cykla från platsen.
Nästa morgon kunde hemma-hos-terapeuten Marianne konstatera att Mia hade en svullen kind som minne av mötet med Osama.

***
Det var hemma-hos-terapeuten Marianne som senare anmälde misshandel nummer två. Hon berättade för polisen att Mia sommaren 1987 hade blivit misshandlad av Osama vid flyktingförläggningen i Ramdalen. Mia hade kommit cyklandes och han hade slagit till henne så hårt att hon ramlade av cykeln och föll ihop. Tillskyndade flyktingar hade räddat henne från fortsatt misshandel.

***
Hemma-hos-terapeuten Marianne berättade vidare i förhöret om misshandel nummer tre som inträffade i augusti samma år. Osama skulle då ha misshandlat Mia med slag och örfilar i hemmet på Föreningsgatan 33 i samband med att hon skulle lämna över ett paket hårt bröd.
– Han slog henne med handflatorna mot halsen, sa Marianne. Det sved ordentligt efteråt.
Mia förklarade att misshandeln inträffade när Osama skulle lämna lägenheten och få ett paket hårt bröd med sig. Han stod i hallen och hon i köket. Därifrån kastade hon brödet till honom men missade och träffade honom i huvudet. Han gick då in i köket och slog till henne med handflatorna på var sida om halsen.
Själv berättade Osama att han dagen innan hade varit med om en bilolycka och blivit sydd i huvudet. Att bli träffad just i huvudet av ett brödpaket gjorde därför väldigt ont.
– Hon började skrika. Jag började skrika. Hon slog mig med ett paket hårt bröd i huvudet och jag slog tillbaka. Sedan vred jag upp hennes arm på ryggen, knuffade henne och stack.
Osama sa i förhöret att Mia hade blivit arg för att han hade träffat en ny tjej. Speciellt som det var hennes kompis. Därför kastade hon brödpaketet på honom. Han erkände att han hade slagit två hårda slag med flat hand på Mias ena axel. Hon hade varit vild och det var enda sättet att lugna ner henne, sa han. Till sist kastade hon en kopp kaffe efter honom.
***
Osama ville inte att kärlekssagan med Mia ska ta slut. Han älskade henne, sa han och såg dem som ett par trots allt. Något måste emellertid göras åt de ständiga grälen. Han föreslog därför att de skulle flytta till Motala tillsammans och börja om på nytt.
– Ni lånade en röd Volvo 244 av mig för att åka dit och se er omkring, säger Levi. Minns du det?
Osama nickar.
– Vi fick uppfattningen att Maggan var med på noterna. Speciellt som de förlovade sig och talade om att satsa på en gemensam framtid.

Osama gjorde sig av med lägenheten på Esplanaden 5C och fick jobb som montör av kylskåp på Electrolux i Motala. Tidigt hösten 1987 började han veckopendla. Tanken var att Mia och barnen skulle komma efter så snart han fått en bostad och etablerat sig.
– Vi var fem killar från Oxelösund som bodde hos en kompis på Råssnäsvägen i Motala, säger Osama. Vi pendlade dit för att jobba. Maggie jobbade på ICA i Frösäng då. Jag ringde henne om kvällarna och åkte hem över helgerna. Det var bara det att Luis hade börjat ränna där. Han var hos Maggie i veckorna och försvann strax innan jag kom hem på fredagskvällarna.
Osama är fortfarande upprörd över trafiken av män hemma hos Mia under den här tiden. Vid ett tillfälle, när han kom från jobbet, hade hon flera killar där samtidigt. 
- Hon föreslog att jag skulle komma in och dricka kaffe. Nej tack, sa jag och stack min väg.
Osama var besviken.
- Jag hade ju tänkt att vi skulle gifta oss och flytta till Motala. Vi hade ju bestämt det. Men efter två månader förklarade Maggie att hon hade ändrat sig. Hon ville tvärtom göra slut.
Osama kände sig lurad och röjd ur vägen. Han blev rent av rasande när han insåg att hon aldrig menat allvar. Han hade alltså gjort sig av med sin lägenhet, skaffat arbete och flyttat till Motala till ingen nytta.
– Då tyckte jag att hon åtminstone kunde hjälpa mig att komma tillbaka till Oxelösund. Det var det minsta hon kunde göra. På grund av henne hade jag inte längre någon bostad.

Inga kommentarer: