lördag 4 juni 2011

Sanningen om Gömda, kapitel 72

Kapitel 72

Enligt Asyl skulle familjen ha levt i USA i närmare fem år på turistvisum från maj 1998 till februari 2003. Det är inte möjligt. Luis fick dessutom inte asyl tillsammans med familjen. Det betyder något. En driven journalist som Liza Marklund har inte bara glömt bort honom.
Förklaringen står att finna i boken Emma där Sara berättar om konsekvenserna av 11 september. "Vi får en helt annan status. Vi är på noll igen, som mamma säger. Vi fråntas vårt uppehållstillstånd och myndigheterna anser att de måste göra en ny utredning."
De hade alltså uppehållstillstånd!
Mia och barnen måste söka nytt. Inte Luis. Eller så fick han inget som Mia och Liza Marklund senare har påstått.
– Maggan sa ju till oss att det fanns en väg för chilenare att ta sig in i USA, säger Levi. De måste bara bo i Chile ett tag först.
Anledningen till att familjen först måste bo några år i Chile kan ha haft att göra med Luis fängelsestraff. Den som vill ha visum till USA får nämligen inte ha gjort sig skyldig till brott. Han eller hon måste själv kunna visa upp ett fläckfritt belastningsregister. Ett svenskt sådant skulle Luis aldrig ha kunnat få. Han var trots allt dömd till ett års fängelse för grov misshandel. Genom att bo några år i Chile kunde han förmodligen visa upp ett chilenskt belastningsregister utan anmärkningar och få uppehållstillstånd i USA. Särskilt om han var ställd under CIA:s speciella beskydd.
Mia och barnen fick, möjligen efter tre månader på turistvisum, så kallat anhörigvisum, en slags uppehållstillstånd avhängigt hennes äktenskap med Luis. Hon blev därmed fast i USA i tre år, då hon varken kunde arbeta, studera eller lämna landet ens för semester. Sådana är reglerna.
– Maggan sa att hon inte fick lämna USA på tre år, säger Marie-Louise. Men hon hade ju dubbla pass, så det gjorde hon ändå.
Efter 11 september 2001 drogs alla sådana uppehållstillstånd in. Mia och barnen måste ansöka på nytt. Hon hade då flera skäl att få stanna.
·        Hon hade bott legalt i USA och skött sig i fem år.
·        Hon var gift med Luis och hade familjeskäl.
·        Hon tjänade miljoner och skulle inte behöva ligga den amerikanska staten till last.
I det skedet kan Mia faktiskt ha plockat fram sitt domslut från kammarrätten som ännu ett skäl till varför hon borde få stanna.
Det kan också hända att hennes förmögne blivande make Lance, mormonkyrkan och de inflytelserika vännerna hade ett finger med i spelet.
Det är däremot inte troligt att Mia fick uppehållstillstånd eller asyl enbart på grund av den märkliga formuleringen i kammarrättens protokoll och Liza Marklunds felaktiga påstående att Sverige inte kunnat skydda familjen.
Liza Marklund var inte dummare än att hon såg den journalistiska vinkeln. För säkerhets skull uppger hon och Mia att alltihop är hemligstämplat. Ingen advokat kan plocka fram det och hänvisa till det som ett prejudikat, påstår de. Det är ett klokt drag av författarna. Antagligen hoppas de att ingen ska börja rota i saken. Svårt är det onekligen. Flera har försökt få fram fakta om asylen men hittills har ingen lyckats.

Själv råder Mia i boken Mias systrar en väninna att gifta sig för att få stanna. Allt som behövs är en man. Vid sitt senaste besök i Stockholm i augusti 2008 berättade Mia för alla som ville höra på att hon numera själv gömmer svenska kvinnor i USA och genom skenäktenskap hjälper dem att få stanna.
Den varianten är hon expert på.

Familjen blev tämligen omgående registrerad som bofast i Saint George i Utah. Det går alldeles utmärkt att följa dem från adress till adress på nätet. Ingen av dem har sekretesskydd även om Mia håller en rätt låg profil. 
Så snart Mia och barnen hade fått sina uppehållstillstånd gjorde de sig, som Michael säger, av med Luis. Skilsmässoansökan inkom till Nyköpings tingsrätt den 13 januari 2003. Tingsrätten meddelade ett halvårs betänketid varpå skilsmässan gick igenom den 16 juli 2003. Myndigheten konstaterade att Luis var medborgare i Chile. Både han och Mia hade fortfarande skyddade adresser i Sverige. Endast skattedirektören i Södermanlands län kunde eftersända post och kontakta dem. "Parterna erinras om att vårdnaden om sonen Paul Anders L född i oktober 1988 alltjämt är gemensam", skrev tingsrätten.
Mia finns numera inte registrerad i några offentliga svenska register. Det gör däremot Luis (2008). Det beror säkert på glömska. Hans enskilda firma Royalvision´s International P.L. för import, export och försäljning av spel-, hobby-, konfektions- och kosmetiska artiklar, skor, ljud och bild, fordons- och kontorstillbehör är registrerad på Mias föräldrars adress i Oxelösund. Luis står skriven som ogift, utan inkomst och bedöms ha svag kreditvärdighet. Han är kvarskriven på Frejgatan 2 i Oxelösund, där kronofogden år 2000 också sökte honom.
- Mias syster bodde där vid tiden, säger Marie-Louise och Levi.

Två veckor efter skilsmässan från Luis gifte Mia om sig med Lance M den 30 juli 2003, sedan de träffats via en kontaktannons på internet. I samband med det fick hon sitt så kallade social sequrity number som närmast kan liknas vid ett amerikanskt personnummer. Det öppnar vägen till både sjukhus och arbete om hon till äventyrs skulle vilja jobba. Mia och barnen flyttade därmed till Lance i grannstaten Arizona där det också är gott om republikanska mormoner.
Mia och Lance har byggt ett hus åt sig som enligt både henne och Liza Marklund är 600 kvadratmeter stort. Sara, Dennis och några bröder till Lance bor i deras förra villa i andra änden av staden. Sara har även bott en tid i Florida. Det framgår av folkbokföringen. I boken Emma berättar hon att hon, sedan hon åkt fast för narkotikabrott, bodde där en tid för avgiftning och behandling.
- De har pratat om att ta henne till Sverige för avgiftning också, säger Marie-Louise.
Luis gifte sig med den sex år yngre Susan och blev kvar i Saint George. Hon tycks ha varit en rotlös dam. Hon har flyttat ofta och är registrerad på många olika adresser i Kalifornien, Nevada och Utah. Hon har barn men de har inga barn tillsammans.

Inga kommentarer: